WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?

 Pitate se da li brzina učitavanja web stranice igra neku ulogu u ostavljanju pozitivnog utiska na posjetioca, te da li brzina može da utiče na vaše poslovanje?

 

Da li je djelić sekunde zaista bitan za pozitivno korisničko iskustvo? Naravno da jeste evo i zašto:

1.Brzina web stranice je prvi utisak koji korisnik stiče

Prvi utisak korisnika na internetu je jako bitan za posjećenost web stranice. Vaši klijenti, čitatelji, i ostali posjetioci web stranice odamah prilikom učitavanja web stranice stvaraju dojam o vama i vašoj kompaniji.

Ako se web stranica učita brzo, vi ste odmah stvorili jak prvi utisak kod posjetioca. Ako se web stranica učita brzo vaš novi posjetitelj je sretan.

To vam je čista psihologija. Svi mi smatramo da su brze web stranice profesionalne i pouzdane. Mi povezujemo brzinu sa efikasnošću, povjerenjem i pouzdanjem.

Sa druge strane spore web stranice povezujemo sa nesigrunim i neefikasnim. I stvarno je teško okrenuti prvi negativan utisak na pozitivan.

79% posjetilaca je reklo da se neće više vratiti na web stranicu na kojoj su imali problem sa brzinom učitavanja. – Istraživanje koje je proveo Google 2012.

Vi nemate druge šanse kada je upitanju korisničko iskustvo. Više od 80% posjetioca vaše web stranice se neće vratiti na web stranicu ako imaju loše korisničko iskustvo.

2. Svi mi očekujemo brzinu!

Sam internet postavlja visoku granicu kada je upitanju brzina učitavanja web stranica. Mi očekujemo i zahtjevamo brzo učitavanje.

Ovo su činjenice:

  1. 65%  korisnika zahtejva da je vrijeme učtiavanja vaše web stranice ispod 6 sekundi
  2. 50% korisnika će napustiti učitavanje stranice koje traje više od 7 sekundi

Sa mobilnim korisnicima imate još manje prostora

  • 85% korisnika internetta putem mobitela očekuje da učitavanje preko mobitela bude brže ili približno onome na desktop račuaru

Kada smo u pokretu, mi nemamo puno strpljenja i želimo brzo učitavanje.

Jasno je da svi mi očekujemo brzo učitavanje bez obzira sa kojeg uređaja učitavamo web stranicu. Razmislite kako vi koristite interent svakodnoveno. Vi tražite i želite brze odgovore i brze rezultete.

Kada se radi o opšte poznatim i ovlaštenim web stranicama ljudi su spremni da čekaju malo više. Ako učitavate Google, Facebook vi ćete tolerisati malo sporije učitavanje jer su to opšte poznate web stranice.

Nažalost, za web stranice koje su nove, web stranice malih preduzeća i web stranice startupa, posjetioci neće toleristati luksuz da malo više čekaju. Zato je najbolje da vaša web stranica bude brza.

3. Korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo jedan od malo načina na koji se web stranice mogu izdvojiti od konkurencije.

U osnovama korisničko iskustvo se vrti oko toga da vašim posjeticoima priredite fantastično i jednostavno iskustvo na vašem web sajtu. Postoje dva faktora koja su povezana sa pozitivnim korisničkim iskustvom:

  • Dajte posjeticima ono što oni traže
  • Dajte im taj sadržaj brzo

Zato je brzina web stranice prioritet broj jedan kada se radi o korisničkom iskutvu. Osobe koje posjećuju vašu web stranicu traže nešto, zato im dajte te informacije što je brže moguće.

4. Spore web stranice prekidaju komunikaciju

Posjetimo se na gore rečeno da oko 70% osoba će prekinuti učitavanje vaše web stranice ako se ona učitava više od 7 sekundi.

Predpostavimo da vašu web stranicu mjesečno posjeti oko 100.o00 osoba. Ako usporite učitavanje web sajta na 7 sekundi vi možete da izgubite 70.000 posjeticoa.

Ako brzina učitavanja web stranice tjera posjeticoe onda ona tjera i potencijalne kupce. Ovo nije samo špekulacija, neke od najvećih kompanija na svijetu su testirale ovu predpostavku:

  • Amazon je uradio testove koji su pokazali da bi izgubio 1,6 biliona dolara svake godine ako bi svoju web stranicu usporili samo za jednu seknudu.

Amazon je opštepoznata kompanija te ako klijenti na amazonu ne žele da čekaju sporije učtiavanje za jednu seknudu, kavke šanse ostaju nama.

5.Dugoročni efekat web stranice sa sporim učitavanjem

Zaključili smo da sporo učitavanje web srtanice dovodi do naglog pada posjeta. Više od polovine vaših posjetioca su otišli negdje drugo. Ali i dugoročno će ti isti posjetioci otići negdje drugo. Tako sporo učitavanje sputava vaš prirodni razvoj i počinju glasine koje se prenose od usta do usta.

Vaši klijenti ne žele da vas preprouče zbog lošeg korisničkog iskustva. Opšte poznate web stranice će vrlo malo da šalju link na vašu web stranicu iako se na vašoj web stranici nalazi sadržaj koji osobe traže.

Mi obično web stranice sa sproim učitavanjem povezujemo sa nedostatkom kredibilnosti, što može da našeti vašem brendu na duge staze.

6. Brzina učtiavanja utiče na rankiranje vaše web stranice na Google

Google je priznao da voli brzinu:”We’re striving to make the whole web fast”-Google Team 2010. Misija google-a je da učine sve moguće da interent ima munjevitu brzinu, lakoću pristupa i da je jako koristan. Za sada oni rade taj posao dosta dobro.

Postoje mnoge predrasude šta google gleda prilikom rankrianja kao npr. sadržaj web stranice, brzinu čitavanja, lokaciju web stranice, optimizaciju slika i slično. Neke od ovih predrasuda su istinite a neke i nisu. Ali ovo se sa sigurnošću zna za google jer je izašlo iz njihovih izjava:

  • Google uzima brzinu učitavanja web stranice u obzir kada rankira web stranice (objavaljeno 2010)

Još jedna interesantna izjava:

“Google will reduce the amount of crawlers it sends to your site if your web site is slower than seven seconds.”

“Google će smanjiti broj robota koji ranikraju vašu web stranicu ako je vaša web stranica sporija  od 7 sekunde”

Ovo znači ako vam je brza web stranica google će prije rankirati vaš novi članak, ili bilo koju drugu izmjenu na web sajtu.

 

Brzina je bitna. Ona utiče na korisničko iskustvo i utiče na rankiranje na pretraživačima. Također utiče na prodaju i konverzaciju.

Ako želite da provjerite brzinu vašeg web sajta te ako želite da saznate više o našim uslugama optimizacije i cijenama koštanja posjetite skeciju “Optimizacija web stranica”.