WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?

Da li ste se našli u situaciji da nemate pristup administraciji svoje WordPress stranice ili imate tek neki ograničeni pristup bez pristupa svim opcijama WordPressa?

Često se dešava da hakeri izbrišu vaš administratorski račun iz baze podataka vaše web stranice i time vam uskrate pristup uređivanju web stranice.

U ovom članku mi ćemo vam pokazati kako na lak način da dodate administratorski račun na vašoj WordPress stranici putem mySQL-a.

Zašto dodavati administatora WordPress-a putem mySQL-a

U našoj praksi naišli smo na slučajeve gdje je WordPress bio hakiran te su hakeri iz baze podataka izbrisali račun korisnika. Ovo je za korisnika značilo da nema pristup uređivanju web stranice.

Mi smo im pomogli tako što smo direktno kreirali novi administratorski račun u bazi WordPress stranice. To smo uradili koristeći phpMyAdmin alat. Ovaj alat nalazi se na cpanel-u svakog hosting paketa.

Ako se nađete u problemu da nemate pristup WordPress stranici da li zbog hakerskog napada ili zbog toga što ste zaboravili šifru sljedite upute ispod i sigurni smo da ćete riješiti vaš problem.

Međutim mi vam preporučujemo da uradite backup baze podataka ili još bolje uradite backup čitave web stranice.

Kada smo napravili uvod sada počnimo sa koracima za dodavanje novog administratorskog računa na vašoj WordPress stranici

Dodavanje administratorskog računa putem phpMyAdmin-a

PhpMyAdmin dolazi već instaliran na svim hosting paketima. Ovaj alat možete pronaći na cpanel-u pod sekcijom “Databases”.

Evo ispod screenshot kako to izgleda 

Ovo je cpanel jedne od hosting kompanija no izgled može da varira od hosting provajdera

Kada kliknete na ikonu otvorit će se phpMyAdmin interfejs. Nakon toga potrebno je da sa lijeve strane odaberete bazu podataka koja je vezana za vaš WordPress. Ako imate više baza podataka onda da bi saznali koja je vezana za WordPress možete ići u fajl menager te odaberite public_html folder i tamo odaberite fajl wp_config.php tamo kada otvorite fajl u njemu imate polje DATABASE_NAME i što piše u tom polju to je naziv vaše baze koja je vezana za WordPress.

Nakon što u phpMyAdmin-u odaberete bazu podataka koja je vezana za WordPress onda će vam se sa desne strane pokazati tabele. Vi ćete praviti izmjene u tabelama wp_users i wp_usermeta.

Dodavanje korisnika u wp_users tabelu

Prvo morate pronaći wp_users tabelu i kliknuti na nju. Kada kliknete na nju pokazat će vam se lista korisnika vašeg WordPress sajta.

U slici ispod obratite pažnju da u našoj tabeli imamo dva računa da ID brojevima 1 i 2. Kada budemo kreirali novog korisnika na našem demo sajtu mi ćemo za novog korisnika odabrati ID 3. Kod vas može biti više ili manje korisnika ali ono što je bitno jeste da novom računu dodjelite ID koji se ne koristi.

Nakon toga potrebno je da kliknete na tab “Insert” koji se nalazi na vrhu alatne trake. Klikom na taj tab dobjate interfejs za unos podataka za novo polje u tabeli.

Dodajte sljedeće informacije u tabeli :

 • ID: izaberite jedinstveni broj koji nije već zauzet  (npr mi smo izabrali 3)
 • user_login: unesite korisničko ime koje ćete koristiti prilikom logina
 • user_pass: unesite šifru koju ćete koristiti kod logina, vrlo važno u ovom polju potrebno je da odaberete tip podataka MD5 u meniju (vidite sliku ispod). Ukoliko ne odaberete MD5 enkripciju onda vaša šifra neće raditi.
 • user_nicename: unesite puno ime korisnika ili nadimak
 • user_email: unesite email korisnika
 • user_url: unesite web stranicu korisnika (možete ostaviti i prazno)
 • user_registered: unesite datum kada je korisnik registrovan koristeći opciju kalendara unutar opcija polja
 • user_activation_key: ostavite prazno
 • user_status: postavite 0
 • display_name: unesite ime korisnika koje će biti prikazano na admin panelu

Kada ste sve popunili stisnite dume “Go”.

Dodavanje korisnika u tabelu wp_usermeta

Pošto ste završili sa dodavanjem osnovnih informacija o korisniku sada je potrebno da tog korisnka povežete sa određenim tipom administratora kako bi taj račun mogao da pristupi svim opcijama WordPressa. Ukoliko ne dodanog korisnika ne povežete sa ovom tabelom onda ćete prilokom logovanja na administraciju WordPressa imati samo panel kao za korisnike koji su registovani dakle moći ćete samo da objavite komentare a od uređivanja web stranice nećete moći ništa da radite.

Kada ste pronašli tabelu wp_usermeta onda isto kao i  u predhodnom koraku idete odaberi tabelu i nakon toga idete na tab “Insert“.

Nakon toga otvorit će vam se interfejs sa formom za ispunjavanje podataka. Podatke punite ovako:

 • unmeta_id: ostavite prazno jer je ovo polje podešeno da sistem sam generiše jedinstveni ID
 • user_id: ovdje dodajete ID korisnika iz predhodnog koraka ( u našem primjeru to je broj 3 kod vas će biti vaš odabrani broj)
 • meta_key: ovdje unosite ovo: wp_capabilities
 • meta_value: ovdje unesite ovo: a:1:{s:13:”administrator”;s:1:”1”;}

Nakon što završite popunjavanje gore navedenih polja nemojte ići odmah na dugme “Go”.

Nego skrolajte ispod i popunite polja u sljedećoj formi na ovaj način:

 • unmeta_id: ostavite prazno to će sistem sam generisati
 • user_id: unesite ID usera iz tabele wp_users ( dakle kod nas će to biti 3 kod vas će biti vaš odabrani ID broj)
 • meta_key: unesite ovo: wp_user_level
 • meta_value: unesite ovo: 10

Kada ste popunili u drugu formu onda možete ići na dugme “Go” da bi snimili promjene. Čestitamo sada ste uspješno dodali novi wordPress račun sa svim administratoskim privilegijama.

Sada ćete moći da se logujete na vaš WordPress sajt sa podacima koje ste naveli u prvom koraku dakle username i šifra.

Čim se logujete na WordPress administraciju idite na Users » All Users i kliknite na korisničko ime koje ste tek kreirali.

Sada bez da išta mijenjate idite na dno i kliknite sačuvaj.

Ovo će omogućiti WordPressu da korisnika kojeg ste tek kreirali podesi prema svojim standardima.