WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?
Kako da moja web stranica bude prva na Google pretrazi?

Dakle želite da vaša web stranica bude prva na Google pretrazi, ali ne znate kao to da izvedete. Ako je tako onda ste došli na pravo mjesto. Naš tim je pomogao hiljadama web stranica da budu prve na Google pretrazi za određenu ključnu riječ te da se bolje rangiraju na ostalim ključnim riječima. U ovom članku pokazat ćemo vam kako vi možete sami učiniti da se vaša web srtanica bolje rangira na google.

Pa počnimo sa time šta je to Google i kako rade ostale tražilice.

Kako Google i ostale tražilice rade?

Prva stvar koju morate da znate jeste ta da Google nije internet. Ako se vaša web stranica ne pokazuje na Google to ne znači da ista nije dostupna na interentu. Vaša web stranica može biti živa na internetu bez obzira da li je ista pokazana na Google pretrazi.

Način na koji Google i ostale tražilice pokazuju web stranice je: Google ima automatiziran sistem koji svakodnveno automaski posjećuje nasumično web stranice, uzima kratak uvid (snapshot) od svake stranice i pohranjuje ih u masivnu bazu podataka.

Osim što uzima kratak uvid svake web strancie automatizovani Google sistem čita svaku riječ i ostali sadržaj na web stranici (kao što su slike, video, audio itd)  a to čini kako bi odredio šta konkretno ta stranica nudi. Nakon toga Google koristi ove prikupljene informacije da bi odredio koju web stranicu da pokaže, te koju po redu, za određenu pretragu ključne riječi.

Što znači da Google algoritam sam određuje na osnovu prikupljenih podataka koja je web stranica najrelevantnija za oređenu pretragu te na osnovu toga pokazuje web stranice rangirane prema algoritmu. Lista prikaza web stranica naziva se Search Engine Results Page (SERP).

SERP je sastavljen od nekoliko sekcija:

  • Vrh sekcije obično sadrži 3 do 4 plaćena tekstualna oglasa koja su prilagođena tim ključnim riječima
  • Ako Google misli da korisnik traži lokalni biznis onda dodaje sekciju mape
  • Glavna sekcija u sredini se odnosi od organske (neplaćene) liste web stranica koje su najrelevantije za traženu ključnu riječ

Kako da postavim svoju web stranicu na Google?

Prije nego krenete u taj proces potrebno je da pogledate da li je vašu web stranicu Google indeksirao.  Da bi saznali da li je vaša stranica indeksirana i kako od strane Google to možete učiniti tako što unutar Google pretrage unesete sljedeće „site: vašastranica.com“ i kliknete enter, naravno zamjenite ovo vašastranica.com sa pravom domenom vaše web stranice. Ako nakon toga vidite listu stranica vaše web stranice to znači da je Google već indeksirao vašu web stranicu i da će je nastaviit posjećivati na regularnoj bazi da vidi da li je bilo ažuriranja iste. Ako se Vaša stranica ne nalazi na ovoj listi pretrage onda je potrebno da je ručno unesete na Google a to ćete učinit tako što ćete se registrovati  na alat Google webmaster tools (od nedavno Google Search Console). Povezivanje web stranica sa ovim alatom je vrlo jednostavno samo pratite upustva koja vam Google dostavi .

Ok, sada je moja web stranica na Google ali se ona nalazi tek na 41 stranici pretrage. Šta treba da uradim da bi se ista našla na prvoj strani pretrage?

Ohhhh. Pitate pitanje od milion dolara. Čitava industrija je razvijena na bazi ovog pitanja i milioni dolara se troše svake godine da bi se postigli ti rezultati! Naše prvo pitanje za vas jeste „Koliko novca u budžetu imate?“. Malo se šalimo, ali ozbiljno, dobre vijesti su te da imamo dva glavna načina kako da vaša web stranica bude na prvoj stranici Google pretrage:

Prvi način jete da platite da bi bili na prvoj stranici Google i to ne bi trebalo da košta mnogo. Ako želite da znate koliko bi to tačno koštalo obratite se našem timu.

Drugi način jeste organsko rankiranje bez plaćenih ogalsa.

Ispod ćemo objasniti svaki od ovih načina.

Plaćeno postavljanje na prvu stranicu

Ovo je najbrži i najjednostavniji način da se vaša web stranica nađe na prvom mjestu prilikom pretrage za određenu ključnu riječ ili neke fraze. Za ovaj dio potrebno je da angažujete nekog digitalnog marketing stručnjaka ili neku agenciju koja će to uraditi za vas. Vi naravno možete i sami da to probate ali većina osoba koja nema dovoljno iskustva sa Google platformom potroši jako mnogo novca na oglase koji ne pogađaju ono što bi trebalo. Tako se dešava da rasipate novac na oglase koji se prikazuju osobama koje nisu vaša ciljana grupa.

Dakle da bi snizili troškove i da bi imali veću konverziju na vašim oglasima potrebno je da angažujete stručnjaka koji će vam to uraditi profesionalno te gdje ćete za manje novca dobiti veću konverziju.

Ukoliko želite možete se javiti našem timu, koji ima više od 14 godina iskustva na ovom polju, kako bi vam izdali ponudu.

Postavljanje na prvu stranicu organiskim putem

Drugi način da se vaša web stranica nađe na prvoj strani pretrage jeste organski metod ili kako ga još zvou prirodni metod.  Ovdje vaša web stranica se nalazi na prvoj stranici odmah ispod plaćenih oglasa.

Oragnski postavljanje vaše web stranice na prvu stranicu Google pretrage ne može se postići plaćanjem  Google-u, ovaj rezultat postiže se detaljnom i dugoročnom optimizacijom i još mnogo faktora koje Google koristi prilikom rankiranja web stranica.

Neki od najvažnijih faktora za rankiranje web stranica na Google jesu:

Kvalitet i dužina sadržaja vaše web stranice – Vaša web stranica bi trebalo da bude puna jedinstvenih i unikatnih informacija od kojih će vaši posjetioci imati koristi. Što duži sadržaj to je bolje, ali naravno to mora biti kvalitetan sadržaj. Težite da svojoj publici pomognete tako što ćete kreirati sadržaj koji je kvalitetan te koji posjetioci traže.

Kvalitet i broj linkova – Ako druge web stranice imaju linkove koji upućuju na vašu web stranicu posebno one velike web stranice koje imaju sličan sadržaj sa vašim, onda će Google da rankira vašu web stranicu više. Linkovi od strane drugih osoba govore Google da je sadržaj vaše web stranice dobar te da ga korisnici vole što samim tim utiče da se vaša web stranica rankira bolje.

Mobilna optimizacija – Danas većina osoba koristi mobilne telefone da traži sadržaj te da posjećuje web stranice. Ako vaša stranica nije optimizovana za mobilne telefona onda i vaše rankiranje pada.  Vaša web stranica bi trebala da  bude optimzovana za mobilne uređaje a to znači da korisnik putem mobilnog telefona može na lak način da navigira vašom web stranicom te da jednostavno i brzo može da pronađe potrebne informacije.

Brzina učitavanja webstranice – Vaša web stranica treba da se učitva brzo na svim uređajima. Spora web stranica negativno utiče na rankiranje iste na Google. Nitko ne voli da čeka nekoliko sekundi da bi se neka web stranice otvorila. Brzinu Vaše web stranice možete da testirate na ovom alatu Gtmetrix.

Ključne riječi u sadržaju – Očigledno, ako se ključne riječi na koje ciljate pojavljuju na vašoj web stranici u tekstu i naslovima, vaša web stranica će biti bolje rankirana na Google. No nemojte da vašu web stranicu prepunite ključnim rječima. Kada pišete pišite za ljude ali imajte na umu i Google. Ne korisite previše ključne riječi.

Autoritet imena domene – Ako domenu posjedujete duže vrijeme to je bolje. Što imate više stranica na domeni sa kvalitenim sadržajem to je bolje. Također, uključite ključne riječi u naziv domene ako možete (mada Google navodi da to nema direktan uticaj na rankiranje, ali to bi moglo da navede korisnike da kliknu prije na vaš web sajt nekog na konkurenciju).

Sigurne stranice – Vaša web stranica treba da se učtiava putem https protokala kako bi bila sigurna. Google, ali i obični ljudi, vole da vide sigurne stranice, bez obzira da li vi procesuirate kreditne kratice ili sakupljate osobne podatke na vašoj web stranici. Google Chrome ptretraživač sada označava sve stranice koje se ne učtiavaju sa SSL certiifaktom kao nesigurne. Nemojte dozvoliti da vaša stranica bude jedna od tih koja ima tu oznaku, nabavite sebi SSL certifiakt.

URL stuktura – Ljepši url-ovi (linkovi) su bolji naprimjer bolje je (https://xxlclass.com/bs/o-nama/) nego (https://xxlclass.com/?index.php&78 ). Ako je vaš link lakši za čitanje ljudima to je bolje.

Ukoliko niste tehnički sposobni da izvede gore navede stavke koje  su potrebne za bolji organiski doseg na Google slobono se možete obratiti našem timu koji profesionalno vrši optimizaciju web stranica za bolje organsko rankiranje.