WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?

Jedan od najčešćih problema naših klijenata jeste primanje velike količine spam poruka preko WordPress kontakt forme a naručito preko plugina “Kontakt forma 7” . Ovaj plugin je najčešće instaliran na većini WordPress stranica a razlog tome je taj što ovaj plugin jako dobro radi svoj posao i naravno što je besplatan. No čest je slučaj da klijenti primaju jako puno spam poruka preko kontakt forme, u nastavku članka dosnosimo vam efikasne i provjerene načine putem kojih možete spriječiti slanje spam poruka sa vaše kontakt forme.

Napomena: Mi ne preporučujemo da koristite sve navedene metode zaštite od spama jer vrlo bitna stvar jeste da WordPress instalacija ostane čista i bez prekomjerne upotrebe plugina.  Preporučujemo vam da upotrijebite jedan ili dva načina te da pratite par dana da vidite da li oni rade. UIkoliko jedan način ne radi onda probajte drugi i sve tako dok ne dođete do željenog cilja.

1.Koristite Kontakt forma 7 ugrađene metode za zaštitu od spama

Ako ste tražili rješenje za ovaj problem onda znate da zajednica na internetu preporučuje korištenje pluginova za CAPTCHA i kviz. No prije nego instalirate bilo koji od tih plugina, zašto ne bi isprobali ugrađene Kontakt forma 7 metode za zaštitu od spama.

Kviz

Jednostavni kvizovi počinju biti sve popularniji za zaštitu od spama. Oni rade na način da korisnika pitaju jednostavno pitanje npr “Šta je veće , 2 ili 8?”. Srećom roboti, koji inače vrše slanje spam poruka, nisu toliko pametni da mogu logički odgovoriti na ovo pitanje, samo stvarne osobe mogu dati odgovor na ovo pitanje. Zbog toga kada se postavi kviz ukoliko se u polje ne upiše tačan odgovor kontakt forma neće poslati poruku.

Da bi dodali kviz na vašu kontakt formu uđite u kontakt formu koja vam je aktivna i unutar sekcije gdje se generiše izgled forme a prije koda koji generiše dugme za slanje poruke postavite ovaj kod:

[quiz capital-quiz “Šta je veće, 2 ili 8?|8”]

Nakon što ovo dodate na vašoj kontakt formi pojavit će se ovaj kviz koji će spriječiti slanje poruke ukoliko se na postavljeno pitanje ne odgovori tačno.

2. Minimalan broj karaktera

Često se dešava da dosta spama dolazi od robota koji unesu samo dva karaktera u polje a to su obično brojevi. Ako sav spam koji vam dolazi ima određeni obrazac, možete ga blokirati tako što ćete blokirati slanje poruka koje imaju taj uzorak. U ovom slučaju mi koristimi opcije Maksimalnog broja karaktera i Minimalnog broja karatera koje su ugrađene u Kontakt formu 7. Putem ove opcije mi obavezujemo da poruka mora imati više od 20 karaktera kako bi bila poslana. Unosi od strane korisnika imat će sigurno više od 20 karaktera tako da ovime nećemo onemogućiti posjetioce da vrše slanje poruka no roboti koji šalju spam sigurno će biti blokirani.

Da bi to spriječili unutar shortkoda koji generiše polje poruke unesite ovo

[textarea* your-message minlength:20 maxlength:500]

Akismet

Plugin Akismet ima reputaciju kao jedan od najboljih u blokiranju spam poruka. Slabo ko zna da ovaj plugin izvrsno radi na blokiranju spama za Kontakt formu 7 kao što to radi na blokiranju spama za komentare.

Kada instalirate ovaj plugin potrebno je da ga akativirate kroz interfjes koji nudi i onda ćete dobiti API ključ za aktivaciju. Kada aktivirate plugin onda je potrebno da dodate još neke preinake na Kontakt formi 7 a detalje o tim preinakama možete pronaći na oficijelnom sajtu Kontakt forme 7 – čitaj više ovdje.

Veliki minus akismeta jeste taj što se njegovo korištenje plaća pa ćete morati da izvršite uplatu određenog iznosa zavisno od paketa koji odabarete. Zbbog ove solucije vjerujemo da većina vas neće izabrati ovaj metod ali uglavnom mi smo napisali da imate u vidu i ovu opciju.

Contact Form 7 Honeypot

Contact Form 7 Honeypot je WordPress plugin koji dodaje skriveno polje na kontakt formu. Posjetioci to polje neće vidjeti i samim time isto neće ni popuniti, dok roboti, koji stranicu vide kao HTML dokument, oni će to polje vidjeti i popuniti. Pošto samo roboti koji stranicu vide kroz strukturni kod mogu popuniti to polje onda će plugin zabraniti slanje poruke ukoliko je to polje popunjeno.

Kada instalirate i aktivirate plugin, korisite tag za generisanje polja unutar Kontakt forme 7 i kreirajte honeypot shortkod te ga dodajte u vašu kontakt formu. Kod će izgledati slično ovome ispod:

[honeypot honeypot-401]

reCAPTCHA v3

reCAPTCHA v3 je nevidljiva chaptcha koja je razvijena od strane Google tima, ona će analizirati svaku posjetu web stranici te postupke koje se rade tokom te posjete. Na osnovu te analize ona će znati da li je posjetioc robot ili prava osoba i na osnovu toga dozvolit će slanje poruke samo pravim osobama. Ovo je napredan način zaštite od spama i Google svakodnevno radi na usvavršavanju svog algoritma.

Da bi izvršili ovu integraciju potrebno je da instalirate plugin Really Simple CAPTCHA. Nakon što instalirate i aktivirate ovaj plugin potrebno je da odete na generisanje koda za formu i tamo nađete  CAPTCHA tag te isti dodate u kontakt formu. Taj tag će izgledati slično ovome:

[captchac captcha-14]

Ukoliko vam se ne ponudi integrisanje reCAPTCHA v3 nego V2 onda je sigurno da je vaš plugin Kontakt forma 7 stare verzije i isti je potrebno ažurirati na noviju verziju. Ukoliko vam WordPress ne dopušta ažuriranje na noviju verziju plugina onda je sigurno to da vam je WordPress stare verzije pa je potrebno prvo da uradite ažuriranje WordPress platforme a nakon toga da uradite i ažuriranje plugina.

Napomena: Prije nego krenete u ažuriranje WordPressa i plugina bilo bi poželjno da uradite backup stranice i baze podataka, naime ovo je potrebo da imate ako bi došlo do nekih problema. Vrlo čest problem je taj da tema ima staru verziju PHP-a te kada izvršite ažuriranje WordPress, koji ima noviju verziju PHP-a, onda nastaju problemi. Zbog toga je važno da imate spremljen backup stranice.

Zaključak

Svaka kontakt forma reaguje različito na spam, to naravno zavisi od vaših postavki i vaše baze WordPress-a. Mi smo u većini slučajeva distribuciju spama zaustavili instaliranjem Really Simple CAPTCHA plugina na  CAPTCHA V3, dok su verzije sa V2 nešto lošije radile jer je spam prolazio kroz te forme koje su bile zaštićene verzijom 2. U tom slučaju distribuciju spama smo zaustavljali postavljanjem kviza.

Kod klijenata koji su bili voljni platiti pristup Aksimet API-ju nije bilo problema jer Akismet radi super posao što se tiče distribucije spama, no ova opcija se plaća.

Vi pokušajte prvo sa jednim od metoda pa pratite razvoj situacije ukoliko se ne riješi problem onda implementirajte drugi metod sigurni smo da će neki od ovih metoda da radi.

Piše: A.S. WordPress web developer