WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?

Radoznali ste i kreativni te želite sami da pokušate da izradite web stranicu besplatno. Smatrate da to možete da uradite samo vam je potrebno upustvo koji program ili alat da koristite. Mi vam u ovom članku donosimo upravo te korisne informacije koje će vam pomoći da postavite najpopularniji alat za izradu i uređivanje web stranica  – WordPress.

No prije instalacije i postavke WordPress-a vi morate da odaberete i zakupite hosting paket i domenu. 

Šta je to hosting paket?

Hosting paket je skup alata koje vam hosting kompanija daje u sklopu usluge hostinga. Tu dobijate prostor na serveru (prostor gdje ćete da pohranite svoj web sajt), cpanel platformu (najčešće jer ćete većinom uzimati shared hosting koji je na Linuxu). U cpanel platformi dobijate sve alate za upravljanjem tog hosting protora te upravljanjem email adresa. Obično hosting kompanije u sklopu hosting paketa nude i besplatnu domenu. Domena je naziv po kome će korisnici dolaziti do vaše adrese tako npr domena je klix.ba, olx.ba i slično.

Postavka WordPressa

Kada ste zakupili hosting paket sada je vrijeme za postavku WordPress-a. Ranije se WordPress kao i svi ostali CMS sistemi instalirao ručno na način da sa zvanične WordPress stranice skinete novu verziju WordPress-a i onda kroz FTP menager tu instalaciju dodate u File Menager na cpanelu. Nakon što to dodate tamo onda bi morali ići u wp-config.php faj te izmjeniti podatke za bazu podataka koju je potrebno da kreirate u PHPmyadminu.

No od prije par godina, na našu sreću, na cpanelu se nalazi opcija “Softaculous” koja nam omogućava instalaciju WordPress-a sa samo par klikova miša.  Ispod je slika sa cpanela i pozicija gdje se nalazi WordPress ikona

 

Kliknite na ovu ikonu i nakon toga sljedite korake. Kada sve završite onda ćete dobiti WordPress sa zadanom temom.

Kada uđete u WordPress administraciju imat ćete mogućnost da vršite izmjene na stranicama te da dodajete nove stranice po potrebi. Također imat ćete mogućnost i da dodajete članke. Ukoliko Vam se ne sviđa zadani dizajn web stranice onda možete otići na opciju teme i tamo pronaći neku besplatnu temu koju ćete moći da sa par klikova miša skinete i instalirate. Ta vam se opcija nalazi u administaciji WordPress-a “Izgled->Theme” iznda imate dugme dodaj novu temu. 

Ukoliko ne želite da na vašoj početnoj stranici budu novi članci onda možete izraditi novu početnu stranicu i tamo izgled urediti kako vam odgovara. Nakon što ste uredili izgled početne stranice onda da bi ona bila pokazana kada kucate vašu domenu a ne novi članci idete u opciju Postavke -> Čitanje tamo imate “Vaša početna stranica prikazuje” i vi odaberite statična stranica kao početnu stranicu kroz dropdown meni nađite stranicu koju ste izradili za početnu a za stranicu za članke postavite neku praznu stranicu obično izradite praznu stranicu blog i nju postavite za blog. Sada će se na početnoj stranici pokazivati vaša statička stranica a članci će se pokazivati na stranica blog.

Ukoliko želite da na glavni meni dodate novu stavku ili da ga uredite onda unutar WordPress administracije idete na “Izgled -> Menij” odaberite opciju glavnog menija te dodajte stranice u meni sa drag and drop funkcijom.

Ako želite na lak način da dođete do boljih vizuelnih rezultata onda možete da odaberete neki plugin koji ima opciju web bildera. Ima dosta tih pluginova istražite na netu. Svi oni nude da vi na lak način putem drag and drop opcije radite vizuelno privlačne stranice. Imate čak i posebnu temu namjenjenu za tu namjenu koja vam nudi da imate sve opcije kao na platformama za izradu web stranica kao što su Wix i slično.

Sada se sigurno pitate zašto da se mučim oko ovoga kada na Wix mogu to imati sve, da vi to možete sve imati ali je problem što se te platforme plaćaju svake godine za održavanje a ako ovako uradite web stranicu onda imate samo trošak hostinga i domene koji je znatno manji.