WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?

Ako ste ikada postavili kampanju Facebook oglasa ili gledali YouTube videozapise o Facebook marketingu ili jednostavno razgovarali s bilo kim o internet oglašavanju, znat ćete da ispravno postavljanje ciljanja ima prilično veliko značenje….

Ili ipak?

Što ako vam kažem da ciljanje nije toliko važno koliko mislite, što u teoriji znači da se više ne morate brinuti o ciljanju.

Tada možete uložiti tu energiju u kreiranje boljih ponuda i razmišljanje o boljim i kreativnijim načinima obavljanja onoga što želite.

Prilično sjajno, zar ne?

Sada… prije nego što razmotrimo treba li VAŠE poslovanje koristiti otvoreno ciljanje, trebam objasniti što je otvoreno ciljanje sada.

Što je Otvoreno Ciljanje?

Otvoreno ciljanje odnosi se na nekorištenje određenih opcija ciljanja prilikom postavljanja kampanja Facebook oglasa. Ne dodajete interese, ponašanja, demografske podatke – samo ciljate sve u odabranoj lokaciji i dobnoj skupini.

Rezultat toga je najšira i najotvorenija publika moguća.

Logika je da je Meta postala znatno sofisticiranija kao platforma za oglašavanje. Platforma sama po sebi sada je mnogo bolja nego što je bila u radu da precizno utvrdi kome treba prikazati vaše oglase kako bi se povećala vjerojatnost za konverzije.

Mnogo puta će Facebook biti bolji od vas u utvrđivanju tko će se konvertovati na vašu ponudu. Kad odaberete određeni interes, potencijalno možete propustiti sve ljude koji bi mogli konvertovati, a nisu u toj grupi interesa.

Previše ograničavanje vaše publike može vas spriječiti da privučete potencijalne kupce koji nisu obuhvaćeni vašim specifičnim ciljanjem.

Nedostaci Izbjegavanja Retargetinga

Neki zagovornici otvorenog ciljanja vjeruju da biste trebali koristiti samo otvoreno ciljanje i nema retargetinga. Osnovna ideja je da Facebook zna kome treba ponovno prikazati  oglas a kome ne.

Ovo je ekstremniji pogled i sa njim se ne slažem.

Moja agencija široko koristi otvoreno ciljanje. Međutim, retargeting ostaje važan za scenarije kao što je ponovno angažiranje onih koji su dodali proizvode u košaricu.

Ako ne retargetirate ljude, kako im možete ponuditi poseban popust ili drugu posebnu ponudu?

Također je važno koristiti retargeting u poslovima s uslugama koje imaju više cijene. Ako imate usluge sa višim cijenama, tada možete primijeniti strategiju sveprisutnog sadržaja koja vam omogućava da se pojavite pred ljudima s raznim oglasima koji im pokazuju da ste:

  • Stručnjak
  • Mozete postići rezultate
  • Ste pouzdani 

Da biste ovu strategiju koristili učinkovito, TREBAT će vam retargeting.

Meni se čini da je potpuno izbjegavanje retargetinga previše. U našoj agenciji često testiramo otvoreno ciljanje te kombinujemo retargeting.

Kada Otvoreno Ciljanje Najbolje Radi?

Postoje scenariji u kojima je otvoreno ciljanje tradicionalno postizalo bolje rezultate od ciljanja interesa ili korištenja ciljanih publika – međutim potrebno je testirati kako biste dobili najbolje rezultate.

Računi za oglašavanje s pristojnim podacima o konverziji obično postižu bolje rezultate s otvorenim ciljanjem, budući da Facebook ima više podataka za rad na tome tko najbolje reagira na VAŠ posao i VAŠE ponude.

Otvoreno ciljanje također dobro funkcionira za proizvode/usluge s širokom privlačnošću, lokalne poslove i manje zemlje s manjom populacijom gdje precizno ciljanje suviše sužava publiku.

Na primjer, ako se oglašavate u zemlji poput Bosne i Hercegovine koja ima samo tri miliona ljudi, sužavanje publike putem ciljanja interesa može vam pružiti premalo opcija.

S druge strane, ako imate vrlo specifičnu ponudu, kao što je obuka pasa za policiju, tada otvoreno ciljanje možda neće donijeti najbolje rezultate.

Ali to su samo smjernice, umjetna inteligencija, koju koristi Facebook, brzo razvije sposobnost da pronađe bolju publiku sa otvorenim ciljanjem. 

Facebook sve više u sistem oglasa ubacuje umjetnu inteligenciju koja sve bolje funkcioniše te time doprinosi da otvoreno ciljanje bude preciznije.

Mi sve više testiramo otvoreno ciljanje u našoj agenciji i uočavamo da često (ali ne uvijek) nadmašuje ciljanje interesa.

Za većinu poslova, otvoreno ciljanje je vrijedno testiranja kao opcija.

Dajte Otvorenom Ciljanju Vrijeme za Optimizaciju

Važno je napomenuti da optimizacija oglasa sa otvorenim ciljenje može duže trajati jer Facebook umjetnoj inteligenciji biti će potrebno nešto vremena da odredi koji su to ljudi vaša ciljana grupa. Kada Facebook to odredi onda kampanja postaje sve bolja i bolja jer Facebook prikazuje tim ljudima oglas a vi dobivate bolje konverzije. 

Što vam je dnevni budžet veći to će vrijeme za optimizaciju otvorenog ciljanja biti manje.

Zapamtite da Facebook radi na temelju podataka o konverzijama koji se nalaze na vašem računu. To znači da što više konverzija imate, to brže možete optimizirati svoj račun.

Dobra vijest ovdje je da su publike otvorenog ciljanja DOSTA VEĆE od publike ciljanja interesa ili publike sličnih, pa kad jednom optimizirate svoj oglas, često će uspješno raditi tijekom dužeg vremena.

Ciljanje Se Uvijek Menja

Obratite pažnju na neprekidne promjene u Facebookovim opcijama ciljanja.

Trenutno uvode “hibridno” srednje rješenje između otvorenog i detaljnog ciljanja. Ovo je zaista zanimljivo i pratit ćemo ga kako se razvija kako bismo vidjeli hoće li nam donijeti bolje rezultate.

Testirajte otvoreno ciljanje jer njegova isplativost nastavlja rasti, ali budite u tijeku s novim razvojima ciljanja. Meta tehnologija se uvijek mijenja i važno je da budete u tijeku s njom kako biste postigli najbolje rezultate za svoje poslovanje.

Piše: A.S. Stručnjak za Facebook marketing