WeCreativez WhatsApp Support
Kontaktirajte naš tim putem WhatsApp aplikacije
Poštovani izvolite kako Vam možemo pomoći?

Poštovani, ako je vaša web stranica hakirana, onda je potrebno da se uradi detaljna provjera i analiza problema. Naime vrlo često se desi da web stranica uopšte nije hakirana nego problem bude u korištenju eksternih plugina (ako se koristi CMS) ili eskternih kodova.

Većina hosting provajdera kada vidi da je stranica rasuta ili kada vide problem u učitavanju iste odmah obavjesti klijenta da je ista hakirana iako to možda nije slučaj. No da budemo realni to uopšte nije njihov posao jer oni se brinu o osiguravanju hosting prostora te sigurnosti istog. Za kod koji vi postavite na taj hosting prostor odgovorni ste vi. Hosting provajder je odgovoran za nesmetan rad servera na kome se nalaze vaši fajlovi (web stranica).

Kada se pojavi problem koji onemogućava web stranicu da normalno radi hosting provajder to pripisuje hakiranju iste. Ukoliko korisite neki CSM (većinom WordPress, Joomla, Drupal…) onda se često dešava da instalirani dodaci (plugini, moduli) i teme nisu ažurirani ili kod u kojima su pisani više nije validan tj nije kompatibilan sa verzijom programskog jezika na kome server radi. U tom slučaju potrebno je da izvršite  deaktivaciju tema i pluginova. Sada se pitate kako ćete izvršiti deaktivaciju teme i pluginova ako niste u stanju ući u admin panel web stranice. To ćete uraditi na način da u cpanelu odete u sekciju “File menager” tamo nađete foldere od teme ili plugina i iste preimenujte nešto drugo, ovim ćete deaktivirati iste. Ako poslje tog manevra vaša web stranica proradi onda je problem očito u nekom pluginu ili temi. To morate dodatno istražiti na način da nasumično uključujte i isključujete pluginove I teme. Ovo je princip koji radi na WordPress-u mada isti princip radi i kod drugih CMS sa manjim varijacijama. Da bi otkrili tačan metod za određeni CMS to možete slobodno da pretražite na Google.

Ukoliko vam ni gore navedeni način ne otkloni greške onda je potrebno da otovrite dev konzolu na internet pretraživaču dok ste na vašoj web stranici. Tamo idete u tab konzolu i pogledajte da li ima nekih grešaka koje su označene sa crvenom bojom. Ako ima takvih grešaka pročitajte ih i potražite rješenje greške na interentu.

Ako web stranica učitava sadržaj ali nema layouta onda je greška sigurno u neispravnoj putanji ka css fajlu ili je taj fajl obrisan. Potrebno je da prvo utvrdite da li taj css fajl postoji na serveru. Kada utvrdite da isti postoji onda morate u koznoli naći koja putanja je neispravna istu prepraviti na način da bude ispravna. Ova greška se javlja obično u sitauacijama kada ste web stranicu razvijali lokalno i onda ste istu prebacili na server a tamo nemate istu strukturu fajlova ili ako ste vršili migraciju stranice sa jednog servera na drugi ili slično. Ako je css fajl obrisan onda od hosting provajdera tražite stari backup stranice i iz istog uzmite css fajl i prenesite na zadano mjesto u fajl strukturu na serveru.

Ukoliko korisite CMS koji nije ažuriran onda prije bilo kojeg gore navedenog načina pogledajte u dokumentaciji koju verziju PHP-a koristi verzija CMS koja je instalirana kod vas nakon toga otiđite u cpanel sekcija “Select PHP version” i tamo provjerite koju verziju PHP je hosting provajder postavio kao zadanu. Ako je tamo zadana verzija PHP veća od one koja je potrebna za pokretanje vašeg CMS onda izaberite tu nižu verziju PHP-a i stranica bi trebala da proradi. Osim CMS problem za verziju PHP-a može da pravi i verzija PHP koje koriste moduli i plugini.

Ako na hostingu nemate nikakvih podataka ili ako vam je korumpirana baza podataka onda u tom slučaju tražite od hosting provajdera backup stranice na datum kada je ona uredno radila, osim toga uzmite i backup od trenutne stranice. Lokalno na računaru postavite obije stranice i pogledajte u čemu se razlikuju (u kodu i u bazi). Kada pronađete neki kod koji vam se čini sumljivim slobodno ga zakomentirajte i provjerite da li je to riješilo problem.

Kako da izbjegnete neugodnosti koje donosi pokvarena web stranica?

Da bi izblegli ove neugodnosti, posebno ako niste neki IT stručnjak, onda je potrebno da imate kvalitetno urađenu web stranicu koja će se redovno održavati od strane stručnog lica. Posebno su ranjive web stranice koje se rade na temama i pluginima koji su besplatni i koje svako na interentu može preuzeti. Naime u ovome svijetu ništa nije besplatno pa tako te teme ili pluginovi uvijek imaju premium opciju koju morate da kupite da bi ste dobili punu funkcionalnost. Osim toga većina korisnika CMS platformi ne vrši ažuriranje iste na nove verzije i zbog toga dođu u situaciju da imaju vrlo ranjive web stranice. Naša preporuka je da nađete stručnjaka koji će vam uraditi web stranicu u nekoj CMS platformi ili u nekom programskom jeziku te da istog angažujete na održavanju iste.

Posebnu pažnju treba da posvetite ukoliko vršite izradu web stranice za firmu ili neki brend jer pokvarena stranica za njih može da bude veliki gubitak reputacije kao i profita. Nikada ne vršite instalaciju plugina i tema koje ste preuzeli na netu jer one obično imaju malicozni kod koji radi u pozadini i zavisno od cilja ili troši resurse vašeg servera ili vrši spam napade na druge stranice ili upisuje i čita podatke iz vaše baze podataka.

Ukoliko imate web stranicu koja je hakirana ili pokvarena a nemate znanja da istu popravite ili nemate koga da angažujete da vam izvrši popravku slobodno se možete obratiti našem timu. Mi ćemo vam izvršiti popravku web stranice te ćemo vam preporučiti moguće unapređenje kao i redizajn. Uglavnom mi se vodimo time da kvalitetno izvršimo popravku web stranice a da pritome račun za tu popravku ne bude veliki.

Našem timu se možete obratiti putem ovog emaila: info@xxlclass.com